Stilul arhitectural brancovenesc a aparut in zona Tarii Romanesti, in secolul XVII-lea intr-o perioada de liniste, fara razboaie care sa macine tara. Apogeul acestui stil a fost atins in perioada domniei lui Constantin Brancoveanu (1688-1714) si probabil de aceea oamenii au asociat aceasta perioada cu acest stil. Insa casele brancovenesti au fost intalnite in Tara Romaneasca pe o durata de peste o suta doua zeci de ani, nu doar in timpul domniei acestuia.
Casele branconevesti se remarca prin anumite trasaturi specifice: proportiile armonioase ale casei, acoperisul masiv, arcadele trilobate, coloanele cu capitel si baza masive, motivele vegetale si animale, aspectul masiv de fortificatie, prezenta pridvorului cu arcade, loggile, asezarea lor in vecinatatea unui lac, inconjurate de natura, materialele de constructii scumpe si durabile. Sculptura in piatra este foarte intalnita in acest stil, la fel si pictura murala.
Inspiratia pentru stilul brancovenesc este islamica otomana, renascentista, baroca si bineinteles din zona sudica a tarii, epicentrul acestui stil arhitectural.
Atunci cand ne-am documentat pentru acest articol, am ascultat cu interest un podcast al istoricului de case, Valentin Mandache, care propunea o alta denumire pentru acest stil, respectiv stilul valah. Este o propunere interesanta argumentata de faptul ca in fond acest stil apartine zonei Valahia si defineste mult mai bine intinderea (ca timp) pe care s-a desfasurat acest stil.
Stilul brancovenesc, alaturi de stilul moldovenesc si transilvanean a stat la baza formarii stilul neoromanesc, singurul stil specific tarii unite.
O casa in stil brancovenesc necesita un buget ridicat, implicand un efort de proiectare foarte mare, iar realizarea ei presupune folosirea celor mai bune materiale, de catre cei mai priceputi constructori. Aceste case in stil brancovenesc nu erau realizate decat de catre cei din patura sociala bogata, care puteau sustine un astfel de proiect impresionant.
Daca doriti sa realizati un astfel de proiect de casa, va invitam sa ne contactati pe adresa noastea de mail office@profiledecorative.ro.
Modele 3D brâncoveneşti: