Mergi pe stradă, în drum spre job, și treci pe lângă o casă frumoasă, care emană, prin stilul arhitectural și înfățișare – optimism, eleganță, diversitate. Te simți mai bine și simți că vei avea o zi bună, încărcată de energie pozitivă.
De câte ori nu te-ai simțit astfel atunci când ai trecut, în drumurile tale, pe lângă ceva frumos?
Bucureștiul, văzut însă prin ochii unui vizitator, arată ca un oraș aglomerat, sufocat de trafic, clădiri din beton. Mașini cu duiumul, gropi, cenușiu. Un peisaj Bacovian.
Însă spațiul public, strada pe care mergi, este un mic univers, iar clădirile care îl alcătuiesc reprezintă stelele. Mai mici sau mai mari, mai frumoase sau… mai puțin frumoase, fiecare strălucește spunând o poveste.
Mergând pe străduțele din centrul orașului, ascunse de gălăgia urbană, vei avea ocazia să descoperi o altă lume, în care, de cele mai multe ori, se păstrează poveștile de odinioară ale urbei și istoriile ei arhitecturale. Este, am putea să îi spunem, o întoarcere în timp: unde am fost și unde am ajuns. Cum a fost orașul și… cum a ajuns.
Plecând de la această contemplare, specialiștii CoArtCo, melancolici de fel, au căutat, ori de câte ori au avut ocazia, să se implice în redarea farmecului de odinioară al clădirilor orașului și la păstrarea poveștilor în jurul cărora spațiul public s-a extins și s-a dezvoltat.
Un proiect recent, la care am contribuit astfel, este o casă din București situată chiar aproape de show-room-ul nostru.
Este povestea unei transformări, dintr-o locație dezolantă într-una care readuce farmecul de odinioară al clădirilor orașului, proprietarii bucurându-se acum de o locuință extinsă, cu etaj, și o arhitectură nouă, obținută prin montarea de profile decorative precum ancadramente, solbancuri, cornise. Toate, realizate din din polistiren A200 cu densitatea de 30 kg/ m3, grunduit manual de două ori, cu o rășină special concepută pentru mediul din România (care conferă o rezistență sporită, pe parcursul a zeci de ani, nemaifiind necesare alte investiții în acest sens).
Care este clădirea, pe lângă care treci în drumurile tale dese, ce îți dă o stare de bine ori de câte ori o vezi? Povestește-ne despre ea, într-un comentariu pe Facebook.