Să ne (re)cunoaștem rădăcinile – stilul neoromânesc!

Stilul neoromânesc întruchipează în arhitectura caselor lupta îndârjită a poporului românesc. Suntem un popor cu o istorie încărcată, plină de evenimente care ne-au ridicat și ne-au îngenunchiat ca națiune. Este chintesența gândirii arhitecțiilor, cu scopul de a prezenta valorile românilor. Acest ordin arhitectural este unic în lume și s-a născut la începutul secolului XX, înainte de începerea primului razboi mondial. fresca, panou decorativ neoromanesc, Elemente decorative polistiren
A fost adoptat de oamenii instariti, care isi puteau permite costurile implicate de o astfel de constructie. Bineinteles, si in acea vreme existau case mai impunatoare si altele mai modeste, in functie de posibilitatile financiare ale proprietarilor. Stilul neoromanesc imbina parti componente din etnografia taraneasca (la baza suntem un popor de agricultori si acest lucru este un motiv de mandrie), influente rasaritene bizantine, elemente otomane etc. Este deosebit de frumos si de echilibrat, apreciat pentru valoarea nationala pe care o promoveaza.
casa neoromaneasca, elemente arhitecturale din polistiren, profile decorative casa in stil neoromanesc cu ornamente arhitecturale din polistiren fereastra casa neoromaneasca, ancadramente, arcada, blazon, cheie de bolta ancadramente neoromanesti, fatada casa cu profile neoromanesti

Este stilul arhitectural al tuturor romanilor, un stil care uneste trecutul, prezentul si viitorul acestei natii. Recomandam reinvierea acestui ordin ahitectural, cu care ne putem identifica ca popor si care poate fi motiv de mandrie peste hotare. Este un bun al nostru, de care ne putem bucura din nou.

Apogeul lui a fost atins in perioada interbelica, cand era la mare cautare. Declinul a inceput cu instaurarea comunismului, care a introdus fortat stilul utilitar, social. Neoromanescul a fost asociat cu burghezia si deoarece comunismul promova egalitatea intre clase, nu se potrivea cu doctrina regimului. Casele construite in stilul neoromanesc au fost lasate sa se deterioreze, in timpul comunismului, ajungand si in prezent ruine ale nepasarii.
Acest stil a adunat tot ce este mai bun din istoria arhitecturii poporului nostru. Daca la inceput taranii aveau case mici, cu timpul acestea s-au marit ca si dimensiuni si ornamente exterioare. Poporul roman are radacini agrare si de aceea veranda taraneasca este prezenta in conturarea acestui stil, precum si multe alte elemente mici de detaliu. Bisericile au fost mereu puncte de reper ale arhitecturii locale si parte activa din viata romanilor, si bineinteles, neoromanescul a imprumutat multe elemente de la acestea.
Inspiratia neoromanescului vine din arhitectura medievala a bisericilor, din cula olteneasca (un fel de casa foritificata cu doua nivele), stilul brancovenesc si influentele etnografice locale. Nu trebuie confundat cu stilul brancovenesc, care este bine delimitat, pe cand stilul neoromanesc imbina mai multe elemente.

balcon cu coloane neoromanesti, profile decorative fatada terasa cu coloane neoromanesti, panou neoromanesc, mana curenta neoromaneasca arcada neoromaneasca, elemente decorative, profile neoromanesti, profile fatada solbanc neoromanesc pentru fatade case, elemente decorative din polistiren
Stilul arhitectural neoromanesc este destul de necunoscut in prezent, atat in tara, cat si in intreaga lume. Desi in prezent este o explozie de constructii rezidentiale, acestea sunt simple cutii, fara stil sau farmec. Stilul neoromanesc trebuie reinviat si promovat la adevarata sa valoare. Trebuie sa ne cautam radacinile, sa le modernizam si sa ne bucuram din nou de ele. Un popor fara identitate nu este unit.
Fiecare dintre noi trebuie sa fie parte din schimbare, sa incepem cu casele in stiulul neoromanesc, un stil care ne apartine numai noua, romanilor!
Ferestre Complete
fatade de case moderne cu ferestre decorative exterior, profile decorative
Stucaturi
fatade case moderne cu stucaturi din polistiren, diferite modele si dimensiuni
Coloane
Fatade de Case Moderne cu coloane decorative din polistiren pret
Panouri Decorative
fatade case moderne cu panouri decorative din polistiren - termosistem decorativ
Console
Fatade case moderne console din polistiren decorative pret